Warning: sprintf() [function.sprintf]: Argument number must be greater than zero in /home/golflabi/public_html/primagradina/wp-includes/general-template.php on line 638
Rosiile | Prima gradina

Rosiile

Publicat la 19. Ian, 2010 de în Legume

Rosia, sau tomata,  (Lycopersicon esculentum) este probabil una dintre cele mai cultivate legume.  Este o planta anuala, cu o perioada de vegetatie de 100-130 de zile, in conditiile din tara noastra.  Are o radacina foarte ramificata si distribuita pe o adancime de 30-40 cm, mai ales cele obtinute din rasad (cele provenite din semanat direct, radacina este pivotanta si poate ajunge in sol pana la 80-100 cm). Deoarece este alcatuita din tesuturi mecanice slab dezvoltate, tulpina nu se poate mentine in pozitie verticala, cu exceptia soiurilor pitice. Pe tulpina, la axila frunzelor, cresc lastari, care trebuiesc indepartati pentru a nu intarzia aparitia primelor fructe. Inflorescenta este de tip cima simpla sau compusa si apare dupa un numar diferit de frunze, in functie de soi (4-10). Florile sunt hermafrodite, de culoare galbena, cu polenizare automata. Fructul de tomate este o baca carnoasa cu epiderma neteda, lucioasa, de culoare si forma diferite, in functie de soi, avand o greutate ce variaza de la 30 pana la 500 g, uneori chiar mai mult.

Pentru cultivarea rosiilor in sere, semintele trebuiesc semanate la mijlocul primaverii, la o caldura usoara, sau intr-o sera neincalzita. Un inceput mai timpuriu poate fi facut intr-o sera incalzita pentru a obtine culturi mai timpurii.

Recoltarea se face vara, iar rosiile se culeg pe masura ce se coc. Tomatele coapte vor avea culoarea rosie. In acest stadiu, acestea ar trebui sa se rupa cu o bucata mica din tulpina, prin invartire.

Pentru cultivarea rosiilor, se recomanda schimbarea solului in fiecare, daca acestea sunt plantate direct in strat. Pentru germinarea semintelor, rosiile au nevoie de o temperatura minima de 8-10o C, cea optima fiind de 20-25o C. Lumina influenteaza cresterea si fructificarea plantelor. Lipsta luminii determina caderea florilor, scaderea productiei, precum si intarzierea maturarii fructelor. Umiditatea solului in timpul cresterii vegetative si fructificarii trebuie sa fie de 60-70% din capacitatea totala pentru apa, aceasta fiind indispensabila pentru cultura tomatelor. Solul poate fi de diferite tipuri, insa acesta trebuie sa fie afanat, bogat in substante hranitoare, cu continut ridicat de humus si permeabil la apa si aer.

Rosiile pot avea un numar mare de paraziti si boli, insa, din fericire, ele nu creeaza atatea probleme incat sa-i descurajeze pe cei care le cresc. Multe probleme pot fi evitate cu o ventilatie buna.

Tags: ,

Nu se pot face comentarii.