Warning: sprintf() [function.sprintf]: Argument number must be greater than zero in /home/golflabi/public_html/primagradina/wp-includes/general-template.php on line 638
Ceapa (Allium cepa) | Prima gradina

Ceapa (Allium cepa)

Publicat la 19. Ian, 2010 de în Legume

Apartine familiei Liliaceae si este originara din Afganistan si Persia. Aceasta este o planta bienala (cea de apa si ceaclama) sau trienala (ceapa de arpagic), avand o perioada de vegetatie intre 110 si 150 de zile. Radacina este putin dezvoltata, fibroasa si patrunde la adancimi mici in sol. Tulpina propriu-zisa este reprezentata de discul de la baza bulbului. Frunzele sunt verzi si acoperite cu ceara. Bulbul are forme diferite in functie de soi (sferica, fusiforma, turtita) si marimea poate ajunge de la 40-50 g pana la 180-200 g. La fel ca si forma, culoarea bulbului poate fi diferita, in functie de soi (galben-caramizie, aurie, violaceu-roscata, alba stralucitoare).
Ceapa se poate cultiva in trei moduri: prin semanat direct (ceapa ceaclama), prin rasad (ceapa de apa) sau prin arpagic. Pentru cultura directa, semanatul se face primavara cat mai devreme, sau la sfarsitul toamnei. Recoltarea se executa in septembrie, cand frunzele sunt ingalbenite, prin smulgere cu mana, sau mecanizat.
Ceapa de apa se cultiva doar prin rasad, care se planteaza in perioada 15-20 mai. Recoltarea cepei de apa se face la sfarsitul lunii octombrie si inceput de noiembrie, cand frunzele sunt ofilite, tot manul, prin smulgere, sau mecanizat.
In ceea ce priveste ceapa de arpagic, aceasta trece prin trei etape. In primul an de cultura se seamana pentru obtinerea arpagicului. In al doilea an se planteaza arpagicul, pentru a se optine bulbii de ceapa. In al treilea an se planteaza bulbii de ceapa, pentru a se obtine semintele de arpagic.
Pentru obtinerea arpagicului, semanatul se produce primavara foarte devreme, 10-15 martie, iar recoltarea se face la sfarsitul lunii iulie, inceputul lunii august, prin smulgere. Pentru obtinerea bulbilor de ceapa, plantarea arpagicului se face tot primavara devreme, intre 15 si 20 martie. Recoltarea se face cand frunzele sunt ofilite, la sfarsitul lunii iulie si inceputul lunii august.
Ceapa nu este pretentioasa fata de caldura, necesitand o temperatura minima de 3-4o C pentru germinarea semintelor. In ceea ce priveste lumina, ceapa necesita 14-16 ore de lumina pentru formarea bulbilor sau a tijei florale. Datorita sistemului radicular slab dezvoltat, ceapa necesita aprovizionarea solului cu apa la nivelul radacinilor, mai ales in prima parte a perioadei de vegetatie. Pentru cultivarea cepei sunt recomandate solurile nisipo-lutoase, nisipo-argiloase, solurile umede si lipsite de buruieni.
Cel mai important parazit este musca cepei, ale carei larve mananca ceapa, ingalbenind frunzele, si in cele din urma ingalbenindu-le. Alti paraziti sunt viermii nematozi, care fac frunzele sa se rasuceasca. Toate plantele afectate trebuiesc arse sau distruse.

Tags: ,

Nu se pot face comentarii.