Warning: sprintf() [function.sprintf]: Argument number must be greater than zero in /home/golflabi/public_html/primagradina/wp-includes/general-template.php on line 638
Au şi legumele simpatiile lor | Prima gradina

Au şi legumele simpatiile lor

Publicat la 26. Ian, 2010 de în Articole generale

După observaţii atente, unii specialişti în ale plantelor au ajuns la concluzia că plante se dezvoltă mai bine în compania unor anumite specii, în timp ce plantarea unor specii incompatibile duce la diminuarea producţiei lor. O astfel de teorie poate avea efecte majore în mica noastră grădină, acolo unde spaţiul ne impune să avem mai multe specii unele lângă altele. Cunoscând afinităţile şi incompatibilităţile dintre ele, putem evita diminuarea recoltei şi probabil putem creşte producţia prin planificarea atentă a locului fiecărei legume.

Iată câteva recomandări despre unele legume mai des întâlnite:

Roşiile – roşiile proaspete nu trebuie să lipsească din nici o gradina de legume. Tomatele cresc cel mai bine atunci când plantate de-a împreună cu ţelină, sparanghel, broccoli, varză de Bruxelles, arpagic, pătrunjel şi morcovi. Roşiile nu ar trebui să fie plantate împreună cu varză creaţă, cartofi, fenicul si varză.

Castravetele – O salata de castraveţi este întotdeauna răcoritoare. Castraveţii proaspeţi sunt foarte gustoşi (şi pot fi folosiţi şi la măşti cosmetice). Castraveţii pot fi plantaţi împreună cu fasole, porumb, mazăre şi chiar ridichi. Castraveţii nu ar trebui să fie plantaţi împreună cu cartofi şi orice fel de ierburi aromatice.

Salata verde – proaspătă şi crocantă nu poate lipsi dintr-o salată de vară sau un sandwich. Deşi salata verde creste bine cu aproape orice legumă, acesta dă rezultate mai bune atunci este cultivată împreună cu morcovi, castraveţi, ceapă, ridichi şi căpşuni.

Ceapa şi usturoiul – două dintre cele mai populare ingrediente de gătit. În gradina dumneavoastră de legume le puteţi planta cu sfeclă, morcovi, salată şi patrunjel, dar puneţi-le departe de fasole şi mazăre.

Mazărea – poate fi un mare plus la orice reţetă. Mazărea poate fi cultivată în grădina de legume cu morcovi, napi, castraveţi, porumb şi fasole. Cu toate acestea mazărea trebuie să fie plantată departe de ceapă, arpagic, usturoi şi cartofi.

Ţelina –  este o plantă foarte adaptabilă şi creşte bine împreună cu aproape orice legume, există unele care pot să conducă la dezvoltarea acestuia. Însoţitorii săi sunt de ceapa, roşiile, toate cele din familia verzei şi fasolea.

Sparanghelul – cunoscut şi ca asparagus,  este o plantă foarte tolerantă, care creşte de asemenea, împreună cu toate celelalte legume. Cu toate acestea, rezultate extrem de bune se obţin când este cultivat împreună cu roşii, busuioc şi pătrunjel.

Varza (şi toată familia de varietăţi) – Această familie cuprinde varza, conopida, varza, gulia şi broccoli. Aceste plante cresc bine atunci când sunt plantate împreună cu ţelină, sfeclă, castraveţi, salată, rozmarin, ceapă, salvie şi roşii. Cu toate acestea, re recomandă a se evita cultivarea împreună cu plante antagoniste de cum ar fi  căpşunile.

Fasolea – este bine să o plantaţi  împreună cu castraveţi, porumb, cartofi, căpşuni şi de ţelinădar să evitaţi cât mai mult asocierea cu ceapa.

Cartoful – în scopul de a avea randament bun, este bine să fie plantaţi împreună cu fasole, porumb, vinete şi membrii ai familiei verzei. Cartofii nu ar trebui să fie plantaţi cu roşii, castraveţi, dovleac sau dovlecei.

În încheiere aş vrea să vă spun că nu am testat aceste recomandări, dar intenţionez să o fac anul acesta şi vă voi informa cu privire la rezultate.

Tags: , , , , , ,

14 Răspunsuri către “Au şi legumele simpatiile lor”

 1. armeria

  29. Ian, 2010

  Un gradinar, doi gradinari, niste sau mai multi gradinari :)

  Va salut pe toti, cu tot respectul cuvenit celor care stiu cat e de greu sa produci legume bune, romanesti si sanatoase.

  Am ajuns din intamplare aici si nu stiu inca toata povestea…dar ce am citit imi place si ma voi pune la curent cat de repede.

  Vreau sa spun ceva referitor la articolul de mai sus…
  eu fac si nu e deloc simplu, un plan de rotatie „vecini buni, vecini rai” pe 3 ani. Trebuie neaparat sa notezi si sa respecti cu strictete ce ai notat. :)

 2. Un gradinar

  30. Ian, 2010

  Bine ai venit,
  Intrebare: de unde te-ai informat cu privire la modul de rotatie/grupare a plantelor? Eu am scris ceva in articolul asta, dar e bine sa fie date cat mai multe surse (plus experiente) ca sa stim cat mai corect ce e de facut.

 3. armeria

  02. Feb, 2010

  ce ai scris in articol, la prima vedere, e ok :), insa trebuie tinut cont de pretentiile fiecareia fata de planta premergatoare in fiecare an.
  Daca nu apartii unei forme asociative de profil, cea mai complexa si accesibila lucrare pentru oricine este:

  Cultivarea legumelor in sistem de agricultura ecologica – o afacere la cheie pe CD.

  O gasesti pe http://www.agricultura-ecologica.afacerilacheie.ro la un pret de promotie.

 4. Un gradinar

  02. Feb, 2010

  Da, rotatia culturilor este un alt element important, de care trebuie tinut sema cand plantam ceva.

  Despre „afaceri la cheie”, da-mi voie sa am retinerile mele. Unul din motivele existantei acestui blog este faptul ca teoria nu prea seamana cu practica. Majoritatea informatiilor de pe Internet sunt pentru alte tari, alte conditii de clima si sol, astfel incat nu prea e o „afacere”. Si de ca sa dai bani cand poti avea informatia gratis? Mai bine iti cumperi seminte de banii aia :)
  PS E doar o parere personala, generallizez dar nu cunosc CD-ul despre care scria armeria si nu fac aprecieri despre el (o fi bun sau nu, sa ne spuna cine il are)

 5. huni

  10. Feb, 2010

  Intr-adevar este important sa tinem cont de preferintele legumelor pe care vrem sa le cultivam, mai ales ca acest lucuru nu necesita nici un efort in plus din partea noastra (planificarea nu se considera efort :) ). Pe baza cartilor de specialitate am facut un tabel cu efectele reciproce a legumelor care poate fi gasit aici: http://hobbygradina.ro/2010/02/04/culturile-mixte-in-gradina-de-legume/
  Sunt convins ca o grupare inteligentă, împreună cu rotatia culturilor poate imbunatatii semnificativ productia.

 6. Un gradinar

  11. Feb, 2010

  Frumos si util tabelul,
  Am vazut pe site-uri in engleza programele care ajutau la planificare, dar nu si ceva care sa tina seama de compatibilitati, rotatia culturilor si datele de semanat pentru diferite regiuni geografice. Visez sa reusesc sa fac ceva de genul asta (nu personal ci sa gasesc pe cineva dispus sa il faca la un pret rezonabil.)

 7. Dragos Popovici

  14. Apr, 2010

  Multumim huni pentru informatii cautam de mult timp asa ceva

 8. danuta

  07. Mai, 2011

  multumesc pentru articol chiar am cautat de mult un asemenea articol merci

 9. danuta

  07. Mai, 2011

  multumesc pentru articol

 10. sorin

  10. Sep, 2011

  te rog spune-misi mie compatibilitatea legumelor si zarzavaturilor…..adica -se pot planta ..rosii ,ardei ,vinete la un loc?

 11. Un gradinar

  10. Sep, 2011

  La un loc…adica in parcele vecine, nu amestecate de genul o rosie un castravete si un ardei. Chiar si asa trebuie respectate unele reguli pentru ca totul sa fie bine, In articolul de mai sus scrie cam ce plante se pot pune unele langa altele.

 12. GoLdenhand

  07. Feb, 2012

  Nu stiu sa fi iecnrcat vreodata peste din asta. Poate doar cand eram micuta si nu stiam ce fel de peste mananc, stiam doar ca e… peste! Si asta mi-era suficient.Pare destul de micut, cat lamaia in latime….Unde se gaseste? Exista la vanzare si varianta neintreaga? Adica file, ca eu nu-s genul sa depuna vreodata vreun efort in plus in afara de aruncat la microunde, scos si mancat.

Scrie un răspuns